Waterschade aan de vloer ontstaat vaak door een langdurige lekkage die pas te laat opvalt. Of als er in één keer een enorme wateroverlast is, waardoor vrijwel direct schade ontstaat. Bij de reparatie van beschadigingen als gevolg van wateroverlast komen vrijwel altijd specialisten te pas. Zo ook bij schade aan de natuurstenen vloer. Om waterschade aan de vloer te herstellen, wordt de vloer geschuurd met watergekoelde schuurschijven. Aangezien de vloer wordt hersteld van waterschade, kan het gebruik van water tijdens de reparatie in eerste instantie gek overkomen. Dit is echter niet zo gek als het lijkt. We leggen het aan u uit!
Hoe ontstaat waterschade?
Een woningvloer is opgebouwd uit verschillende lagen. De onderste laag bestaat uit beton, de middelste laag uit cementdekvloer, en de bovenste oppervlaktelaag uit natuursteen. In het geval van waterschade vindt het water een weg naar beneden. Vaak is gebeurt dit via de zijkant van de vloer, tegen de muur aan. Als het water helemaal naar beneden is gezakt, trekt het water vervolgens in de betonnen onderlaag van de vloer. Langzamerhand trekt het natuursteen weer verder omhoog. Van de betonnen onderlaag, naar de cementdekvloer, en uiteindelijk komt het vocht in het natuursteen terecht. Als een reactie van het natuursteen op het vocht, trekt het kalk wat in de steen zit omhoog. Het gevolg zijn zichtbare, doffe, plekken op uw vloer.
Om deze doffe plekken te verwijderen, gebruiken wij dus watergekoelde schuurschijven. Hierdoor komt er water op de vloer terecht tijdens het schuren. Echter is het water wat we hiervoor gebruiken minimaal.
Wat is het voordeel van water bij het herstel van waterschade?
Allereerst zorgt een watergekoelde schuurschijf voor een verlaging in de temperatuur. Tijdens het schuren wordt de schuurschijf namelijk erg heet. Iets dat wordt verminderd door het water. Ten tweede zorgt water voor een schone schuurschijf. Door de toevoeging van water komt er geen slijpsel in de schuurschijf en komt er minder stof vrij in de ruimte. Hierdoor blijft de woning stukken schoner.
Zorgt het water tijdens de reparatie voor extra schade?
Uiteraard worden alle randen van de vloer, zoals plinten, afgeplakt. Hierdoor kan het water niet opnieuw een weg naar beneden vinden aan de zijkant van de vloer. Bovendien is de hoeveelheid water die vrijkomt tijdens het schuren veel minder dan de hoeveelheid water wat nodig is voor beschadigingen. Waterschade ontstaat namelijk niet zomaar, maar na langdurig of veel wateroverlast. Het natuursteen wordt dus niet extra beschadigd door het gebruik van water.
Hebt u waterschade aan natuursteen? Vraag een vrijblijvende offerte aan om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.